• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про Великодню подорож напередодні свят

Про Великодню подорож напередодні свят

2017-04-06

фото

фотоКожного року, напередодні Великодніх свят, районна учнівська Рада самоврядування Обухівщини спільно з РЗ «Золотий Фазан» проводить весняне свято. Цьогоріч, 6 квітня учні та педагоги району завітали на захід «Писанкове деревце», щоб взяти участь у конкурсі «Писанкове деревце-2017» та квесті «Великодня подорож». Подібні заходи направлені на популяризацію серед молодого покоління українських традицій та обрядів, пробудження поваги до національної культурної спадщини, сприяння розвитку різних життєвих компетенцій.

Щойно було оголошено про початок заходу, як учасники конкурсу «Писанкове деревце» взялись монтувати тематичні композиції. У той же час команди, учасники квесту «Великодні подорож», учні з 18-ти шкіл району, пройшовши інструктаж, вирушили заданим маршрутом.

фотоКожна команда складалась з 8-ми представників двох навчальних закладів. Хто разом з ким буде долати нелегкий та заплутаний шлях - визначило попереднє жеребкування. Як тільки пролунав сигнал «старт», учасники чимдуж побігли розгадувати завдання та ребуси і відразу занурилися в атмосферу таїнства. Русалки, тритони, водянки прокинулися від навколишнього галасу. Мабуть, залоскотати дітей надумали. Але учні не розгубилися та втерли носа цим водяним істотам. Ритуал з водою та головоломка із сірників загіпнотизували наших міфічних створінь - вони попрямували назад у воду. На шляху до фінішу учасників переслідували зайці-солодуни, від яких діти ледве відірвалися, також очікувала міфічна істота. А ще учасникам потрібно було виплутатися з павутини, яку наплів велетенський павук. Багато інших пригод чекали на наших шкільних друзів. Організатори гри намагалися розробити такі завдання та ребуси, щоб вони були різноплановими та цікавими.

Під час квесту учні виявляли неабияку винахідливість та вміння працювати в команді, знаходячись в екстремальних умовах, намагались мислити творчо та креативно. Адже необхідно було не лише виконувати завдання, відповідати на запитання, пов'язані з історією свята Пасхи, традиціями Великодніх свят в Європі, історією та традиціями писанкарства, пасхальної кулінарії, але й розшифрувати місце знаходження кожного з 10-ти ключових пунктів станційної гри. На кожній станції команди отримували «подарунки» (пиріжки, яйця, пасхальні посипки та наліпки, «пасхальних зайчиків», гілочку верби, пасхальну свічку, шматочок сала) - наповнювали свої великодні кошики.

Поки журі вели підрахунки, визначали переможців - дорослих та дітей розважали своїм виступом учнів Маловільшанської школи, вихованці гуртка «Співанка» Обухівського РЦТДЮ, керівник Ніконенко А.Л. Усі присутні залюбки водили хороводи та грали в обрядові ігри. Від початку і до завершення на заході панувала святкова атмосфера.

На завершення до присутніх звернулась начальник відділу освіти Обухівської РДА Луцик Ю.С., яка відзначила високий рівень проведення заходу та важливість популяризації культурної спадщини серед підростаючого покоління. Разом з результатами оцінювання конкурсу «Писанкове деревце журі квесту «Великодня подорож» Шевченко О.О. (методист РМК відділу освіти), Кучма О.М. (методист ОРЦТДЮ), Коляда В.О. (координатор РУРСО, ОРЦТДЮ) оголосило переможців.

Перше місце посіли команди Копачівської ЗОШ І-ІІ ступенів, Семенівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Витачівської ЗОШ І-ІІ ступенів та Маловільшанської ЗОШ І-ІІ ступенів. Другі місця дістались командам Дерев’янської ЗОШ І-ІІ ступенів, Долинянського НВК «Загальноосвітня школа – дитячий садок», Германівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Григорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Третє місце: у Підгірцівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Гусачівської ЗОШ І-ІІ ступенів, Старобезрадичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Великодмитровицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Української ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 та Трипільської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Подяки за участь отримали учні Козинської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Першотравенської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Враження членів РУРСО та учасників від участі в квесті.

Віка Головань: «Хоч я була квестором, а не гравцем, мені все дуже сподобалося, я почерпнула для себе корисну інформацію. А саме: чому малювали півня на писанках, символом чого він являється; чим відрізняються писанки від крашанок, бо до цього я думала трохи інакше»

Аріна Ширяєва: «Я стояла на пукнті біля грифона. Моєю напарницею була Олександра. На мою думку, наша станція була найскладнішою, тому що нас довго не могли знайти. Ми разом домовилися створити невеличку інсценізацію: літали, придумали слова, що ми сильні, швидкі та відважні. А потім задавали питання нашим учасникам. Як виявилося: найскладнішим було пригадати примовку, яку говорили діти, коли легенько били одне одного. Дякую, всім за цей день. Було весело».

Люда Шевченко: «Я відповідала за пункт біля озера. Це я була водяним. Цікаво було спостерігати за тим, як діти виконували ритуали, адже чіткої інструкції не існувало. Учасники мали самостійно його придумати і кожна команда зробила це по-своєму цікаво. А от із головоломкою було складніше. Тільки 4 команди з 8 змогли скласти будиночок із сірників. Було дуже атмосферно, от якби ми такі квести проводили частіше»

Кіріл Сургутанов: «А мені сподобалося розмальовувати печиво, воно таке смачне!»

Захід завершився, а емоції залишилися. Втомлені, зате задоволенні, поїхали додому.

Кiлькiсть переглядiв: 236

Коментарi